NFMT kommenterer bekymringer om FALCO-prosjektet

Av:

Styreleder, styremedlemmer, varaer og daglig leder i Norsk forening for musikkterapi.

Kontakt:
Kaja Elise Enge,
styreleder@musikkterapi.no

Publisert 01.07.2025

Undertegnedes navn står under kommentaren.


Takk til Tora Söderström Gaden som løfter dette viktige temaet, og gir oss både innsikt i problemstillinger og forslag til konkret håndtering. På vegne av Norsk forening for musikkterapi (NFMT) ønsker vi å kommentere dette.

Musikkterapeuter har personlig ansvar for at egen praksis er etisk forsvarlig (jf Etiske retningslinjer for musikkterapeuter). For å gjøre dette, er kunnskap om praksisen og praksisens kontekst og sammenheng av stor betydning. I en tid preget av stor uro og utstrakt voldsbruk i internasjonale konflikter, er det spesielt viktig at musikkterapeuter har kunnskap om arbeidsplassens internasjonale samarbeidsrelasjoner. NFMT støtter kravet om bedre informasjon om FALCO-prosjektet og dets samarbeidsrelasjoner. Utlysningstekster til ulike stillinger knyttet til prosjektet bør inneholde tilstrekkelig informasjon, slik at søkerne kan ta informerte valg.

I de etiske retningslinjene for musikkterapeuter, står det i pkt 2.1: «Musikkterapeuter skal i sin virksomhet ha respekt for grunnleggende menneskerettigheter og humanistiske verdier». Grunnleggende menneskerettigheter omhandler retten til liv og frihet fra tortur og umenneskelig behandling. Når musikkterapeuter på ulike måter er involvert i FALCO-prosjektet vil de måtte forholde seg til komplekse etiske problemstillinger. Eksempelvis kan man måtte velge mellom å bidra til å utvikle viktig faglig kunnskap som kan bidra til bedre liv for mange, og å ikke være i en samarbeidsrelasjon med et regime som utøver ekstrem voldsbruk. Vi støtter at musikkterapeuter ytrer seg om dette, samt stiller spørsmål og fremhever behov for bedre innsikt i de etiske vurderingene som blir gjort i forbindelse med FALCO-prosjektet.

Styret i NFMT mener at dialog og kunnskapsdeling er viktige redskap for å fremme fred. Vi mener at bruddene på menneskerettighetene i Gaza har nådd et nivå som vi med alle mulige virkemidler må vise at vi ikke aksepterer. Vi ønsker økt tydelighet rundt hvorfor NORCE vurderer at det er riktig å fortsette å være i en samarbeidsrelasjon med israelske universitet i FALCO-prosjektet. Hvordan mener NORCE og deres samarbeidspartnere at dette bidrar til et tydelig standpunkt mot folkemord og for menneskerettigheter?

Vi oppfordrer musikkterapeuter til å skrive og snakke sammen om disse etiske spørsmålene. Norsk forening for musikkterapi ønsker å være en forening for alle musikkterapeuter i Norge, og i tråd med vår profesjon, ønsker vi rom for ulike perspektiv og kunnskap.

Foreningen vil fortsette å følge saken.

Norsk forening for musikkterapi, v/

styreleder,
Kaja Elise Åslid Enge,

styremedlemmer,
Adrian Wangberg Seberg, Karoline Gjertsen, Tarjei Reksten-Låstad, Thea Margrethe Tørrissen,

varaer,
Daniel Garcés, Gunvor Bøylestad Nilsen,
Camilla Gulbrandsen

og

daglig leder i NFMT
Ella Marie Runesdatter Wolden.




Neste
Neste

Våre vurderinger om Falco-prosjektet og israelsk deltagelse