Utrop om sammendrag / Call for abstracts
UTSATT FRIST: Ny frist for innsending er 16.03.2025. Tilbakemelding på innsendte bidrag er også utsatt til 01.04.2025.
Tidsskriftet Musikkterapi lanserer utrop til temanummer, 49(2), høsten 2026
-
Tidsskriftet Musikkterapi er et poenggivende vitenskapelig tidsskrift (nivå 1) med fagfellevurdering, og inkludert i Register over vitenskapelige publikasjonskanaler (https://kanalregister.hkdir.no/publiseringskanaler/KanalTidsskriftInfo.action?id=342824)
Artikler publiseres på tidsskriftets nettside (https://tidsskriftetmusikkterapi.no/), og tilordnes en DOI og vil være åpent tilgjengelig.Tidsskriftet har såkalt diamant åpen tilgang til forskning, under følgende lisens: CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/).
Norsk forening for musikkterapi er utgiver (https://musikkterapi.no).
Temanummer
Innovasjon og entreprenørskap, teoriutvikling og samfunnsmusikkterapi
Det er en glede å få annonsere at Tidsskriftet Musikkterapi vil invitere musikkterapiforskere til innsending av sammendrag til vårt første temanummer, planlagt publisert høsten 2026.
Musikkterapi i Norge har tradisjon for å utforske, utfordre og utvikle feltet, og gjennom innovasjon, teoriutvikling og samfunnsrelevant praksis har musikkterapien i Norge gitt store bidrag til samfunnssektorer som helse, omsorg, forskning og utdanning. Den norske tradisjonen befinner seg ved forskningsfronten, der tverrfaglige tilnærminger og praksisnære undersøkelser stadig åpner nye dører for å forstå hvordan musikk kan brukes på en bærekraftig måte til å styrke menneskers psykiske og fysiske helse, samt deres sosiale tilhørighet og kulturelle uttrykk. Brukermedvirkning er en viktig del av dette landskapet, der brukere med egenerfaring er aktive aktører i musikkterapifeltet gjennom blant annet deltaking på ulike kulturarenaer, i forskningsprosjekter og i tjenesteutviklingen.
Likevel står feltet også overfor betydelige utfordringer som krever grundig akademisk utforsking og refleksjon. Hvilke rammeverk best fanger kompleksiteten i musikkterapeutiske prosesser? Hvordan kan musikkterapiforskning og -praksis tilpasses stadig skiftende samfunnsbehov, samtidig som etisk ansvarlighet og brukerinvolvering ivaretas? Hvilke nye, innovative metoder og tilnærminger kan berike praksisen og gi bedre innsikt i musikkens rolle i musikkterapeutiske og samfunnsbyggende sammenhenger? På hvilke måter bidrar musikkterapiforskning og -praksis inn i tverrprofesjonelt samarbeid rundt komplekse problemstillinger på samfunns-, gruppe- og individnivå?
For å svare på slike spørsmål inviterer vi herved til å sende inn sammendrag (abstract) som adresserer disse og andre aktuelle spørsmål knyttet til innovasjon, teoriutvikling og praksis i musikkterapi. Vi er spesielt interessert i bidrag som utforsker hvordan musikkterapi kan bidra til sosial inkludering, styrket psykisk helse, rehabilitering og kulturell deltakelse på tvers av aldersgrupper og bakgrunner. Forskning på hvordan musikkterapi kan brukes som verktøy i forebyggende arbeid og som støtte i utfordrende livssituasjoner er også velkomne.
Vi oppfordrer til bidrag som plasserer seg innenfor ett eller flere nevnte tema (Innovasjon og entreprenørskap, teoriutvikling og samfunnsmusikkterapi), men også bidrag som utforsker det som går på tvers av temaene.
Vi er interessert i sammendrag som forholder seg til norsk og skandinavisk kontekst.
Med dette temanummeret ønsker vi å vitalisere musikkterapiforskningen, starte samtaler og bidra til drøftinger av skjæringspunkter mellom teori og praksis både innenfor og utenfor disiplinens rammer.
Bakgrunn og anledning for dette temanummeret er professor Brynjulf Stiges virke for musikkterapi som fag, disiplin og forskningsfelt. Stige nærmer seg pensjonsalder fra professorembetet ved Universitetet i Bergen. Initiativtakere til temanummeret var førsteamanuensis Viggo Krüger (nå professor), og førsteamanuensis Lasse Tuastad.
Om sammendraget og frist for innsending
Sammendrag skrives på nynorsk eller bokmål, eller et annet skandinavisk språk (svensk, dansk). Maksimum 500 ord, eksklusive referanser. Inntil seks referanser i sammendraget.
Sammendrag sendes innen 16.03.2025 (UTSATT FRIST), til sjefredaktør, Gaute K. Andersen, (gka@tidsskriftetmusikkterapi.no), som leder arbeidet med temanummeret.
Frister og fremdrift
Frist for innsending av sammendrag: 16.03.2025 (UTSATT FRIST)
Tilbakemelding på innsendte sammendrag innen: 01.04.2025 (UTSATT FRIST)
Frist for innsending av manus: 31.10.2025
Publisering høsten 2026
Format på bidrag
Vi ønsker et mangfold av ulike teoretiske perspektiver og metodiske tilnærminger og ønsker også velkommen andre typer bidrag enn bare tradisjonelle forskningsartikler. Se for øvrig tidsskriftets forfatterveiledning:
https://www.tidsskriftetmusikkterapi.no/s/Forfatterveiledning-fagfellevurdering-TidsskriftetMusikkterapi-2024.pdf)
Om temanummerredaksjonen
Utvide redaksjon for temanummeret inkluderer: Viggo Krüger, Lars Tuastad, Christine Wilhelmsen. Vitenskapelig redaktør for tidsskriftet, Gisle Fuhr, deltar også i arbeidet med temanummer.
Spørsmål om utropet eller temanummeret rettes til gka@tidsskriftetmusikkterapi.no