
Åpen tilgang 2024: fagfellevurderte artikler på nett
I løpet av sommeren 2024 vil du kunne lese vitenskapelige artikler på tidsskriftet sin nettside. Her kan kan du lese mer om dette. Det skal bli lettere å finne norsk musikkterapiforskning med åpen tilgang når Tidsskriftet Musikkterapi (TMT) tar et steg nærmere offentlig kunnskapsformidling og -produksjon om musikkterapi. [Bilde av Shelby Herbel fra Pixabay, viser puslespill-biter som ligger i en haug, hvor en blå puslebit stikker seg frem.]

Call for Papers: Skrive på norsk til tysk tidsskrift?
Det meldes om en spesialutgave av “Musiktherapeutische Umschau - Forschung und Praxix der Musiktherapie” hvor innsending på norsk vil godtas. First 07.04.2024 for innsending av proposal.

“Stolt som en hane”
En av dem som stod på scenen på Skranglefest, Otto Kveinå, har skrevet et innlegg om hvordan han opplevde kvelden og kritikken i mediene: “Edru og stolt som en hane var jeg, helt til jeg så hva som ble skrevet i media om dette.” (Foto: Tim Marshall / Unsplash )

Hva er sannhet? - Om kunsten å gå på langrennsski hele året
“Musikken tilbyr frihet til å utforske vår væren og gjøren i verden”, skriver professor Gro Trondalen i sin etikktekst fra Tidsskriftet Musikkterapi 46(1) 2023.
Foto: Privat

Skranglefest - nybrottsarbeid for medborgerskap
Garces, Gaden, Skår og Reksten-Låstad som skriver dette innlegget, stod bak Skranglefest. Konteksten, arrangementets planlegging, sentrale verdier og ideer — medborgerskap — beskrives. De argumenterer for at “fagfeltet ikke er tjent med å prinsipielt avvise muligheten for alkoholservering i arrangementer i regi av musikkterapeuter.” (Foto: Tine Wahlstrøm)

Musikkollektivet DNA?AND? og MoE fikk TONOs EDVARD-pris
PRESSEMELDING: (Oslo, 4. desember 2023) TONOs EDVARD-pris i kategorien Utfordrer for 2023 er tildelt medlemmene av henholdsvis musikkollektivet DNA?AND? og gruppa MoE for samarbeidsverket «Hit me Down».
Alkoholdebatt: “Nihil de nobis, sine nobis”
Diskusjonen om brukermedvirkning, alkohol og musikkterapi fikk sitt andre bidrag: Johansen, Sommerbakk, Lindseth og Lydvos innlegg viser til uttrykket “Ingenting om oss, uten oss”. De fremhever at musikkterapeuter bør … “hjelpe tenestebrukarane til å ta gode val framfor for å avgrense valmoglegheitene deira.”
Alkohol, brukermedvirkning og musikkterapi
Les debattinnlegget av Krüger, Solli og Tuastad, som dreier seg om diskusjon rundt alkohol- og brukermedvirkning som oppstod i kjølvannet av TV2-saken om alkoholservering på Skranglefest.

Anmeldelse av “Colonialism and Music Therapy”
Kolonialisme gir ansats til et ekstra blikk på alle musikkterapeutiske praksiser. Bokanmeldelsen av “Colonialism and Music Therapy” gir oss en innføring, og er skrevet av en Anne Cathrine Hulthin Andersen.
Når musikkterapeuter feiler
Bokanmeldelse av Breaking strings: Explorations of Mistakes in Music Therapy (2022) av Even Ruud, som spør seg om musikkterapiprofesjonen har blitt voksen når den våger å rette søkelys på forløp som ikke går som planlagt.

Rockovery Oslo 2023
Tidsskriftet dekket åpningsdagen av Rockovery Oslo Festival 2023. Flere fortalte personlige historier og delte sterk musikk fra scenen, denne onsdagskvelden i oktober. Alle med et engasjement for Verdensdagen for Psykisk helse.

FACT ved St. Olavs — nå med musikkterapi
Det var ikke gitt at det skulle bli musikkterapistilling da de skulle ansette ny behandler i psykisk helsevern i Trondheim. Prosessen viser tjenesteutvikling fra bunnen og opp, initiert av Erlend Wormdahl. Blant flere, har seksjonslederne har fortalt om hva som skjedde underveis.

Nye Ringve Demenskor
Ella Marie R. Wolden oppsøkte første korøving med nye Ringve Demenskor og lagde reportasje om da 15 spente korsangere med demenssykdom møttes i Ringves ærverdige konsertsal for å synge sammen for første gang. Skrevet i mai 2023 for Tidsskriftet Musikkterapi #1
— Studentene har fikset alt
Ole Kristian Einarsen beskrev hans beskjedne rolle som lærer og tilrettelegger for podkasten “Vi i Musikkterapi”. Tekst skrevet for Tidsskriftet Musikkterapi #1 / 2023, i mai.

Her er “Vi i Musikkterapi”
Redaksjonen i den bergensbaserte studentpodkasten “Vi i Musikkterapi” presenterer seg, med sine mål og visjoner for hva en studentpodkast skal være. Lenke finnes i innlegget. Tekst skrevet for Tidsskriftet Musikkterapi #1 / 2023, mai.

Musikkterapi – rus og psykisk helse: et filmprosjekt
Seks filmer om musikkterapi i tjenester og samfunn: Nasjonalt nettverk for musikkterapi - rus og psykisk helse vil “synliggjøre hvordan musikkterapi svarer ut grunnpilarene i recovery-orientert arbeid; tilhørighet, håp, identitet, mening og selvbestemmelse.”